Noodplanning 2.0
  • Welkom
  • Blog
  • Over
  • Het collectief
  • Tools
  • Contact

Het dynamisch gemeentelijk noodplanningssysteem (DGNS): toepassen principes welzijn op het werk op gemeentelijke noodplanning

5/9/2016

 
[Auteur: #Gastblog | Evy Nachtergaele*]

De wetgeving inzake arbeidsveiligheid bestaat al meer dan een halve eeuw waar de wetgeving inzake nood- en interventieplanning nog in kinderschoenen staat. Kan de algemene werking van arbeidsveiligheid, waarvan het dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) de basis vormt, naar analogie toegepast worden op nood- en interventieplanning? In de overtuiging dat het toepassen van deze principes op de noodplanning het onderbouwd evalueren ervan mogelijk maakt, zocht collega Evy Nachtergaele (noodplanambtenaar gemeente Merelbeke) naar een methodiek voor DGNS in haar eindwerk in het kader van het behalen van het postgraduaat in het rampenmanagement.

In de veiligheidsketen sluiten preventie en noodplanning op elkaar aan. Het lijkt dan ook logisch dat preventie als basis dient voor het vormen van het noodplanningsbeleid. Op basis van het dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) werd het dynamisch gemeentelijk noodplanningssysteem (DGNS) uitgewerkt met het oog op een gestructureerde, proactieve aanpak.
 
Binnen het dynamisch gemeentelijk noodplanningssysteem worden volgende vier stappen doorlopen: het uitwerken en programmeren van het beleid (= plan), uitvoeren (= do), evalueren (= check) en bijsturen (= act).


Picture
Figuur 1: Het PDCA van het DGNS door Evy Nachtergaele. Gebaseerd op het PDCA van OHSAS 18001, verbeteren op systeemniveau, van Preventie. Hoe doe je dat? (p. 30). Door Van Der Steen M. ,2014, België, Kortrijk: INNI Publishers.

Naast de uitwerking van het DGNS werd in het eindwerk dieper ingegaan op de derde stap, nl. evaluatie. Een evaluatietool werd uitgewerkt en overgemaakt aan alle noodplanambtenaren in Vlaanderen. Op basis van hun evaluatie werd de tool verder bijgestuurd. Daarnaast werd ook een opvolgsysteem aan de noodplanambtenaren overgemaakt: het globaal preparatieplan en jaaractieplan. De veiligheidscel verwerft doorheen het DGNS een actieplan op lange en op korte termijn met de invoering van het globaal preparatieplan en het jaaractieplan. Het gaat om actieplannen waarmee het noodplanningsbeleid gemakkelijk kan worden opgevolgd met als voordeel een gerichte focus op specifieke verbeterpunten en een duidelijk zicht op vooruitgang. Het betreft een document dat permanent wordt aangevuld en bijgestuurd.

Picture
Figuur 2: sjabloon globaal preventieplan en jaaractieplan
Picture
Figuur 3: voorbeeld ingevulde regel in het sjabloon

Het spreekt voor zich dat een evaluatie en daaruit ontstane verbeterpunten zorgen voor bijkomend werk. Uiteindelijk wegen de voordelen van het managementsysteem echt wel op tegenover de tijd en energie die het bestuur er in stopt omdat het een raamwerk en een methodologie aanreikt die zorgen voor een globaal beeld op alle revelante aspecten, een betere, meer onderbouwde, interne werking van de veiligheidscel, het structureel inbedden van continu verbeteren, een aantoonbare visie en vooruitgang. De opzet, inhoud en het gebruik van het DGNS werden alvast positief onthaald door de veiligheidscel en de gemeenteraad van Merelbeke.
 

Conclusie
Het DGNS maakt gebruik van decennialange ervaring in arbeidsveiligheid en kwaliteitsmanagement die aan de basis liggen van het DRBS. De opgebouwde ervaring inzake arbeidsveiligheid kan gebruikt worden om noodplanning te professionaliseren. Invoeren van het DGNS is een absolute meerwaarde voor het noodplanningsbeleid in uw stad/gemeente.



*Wie is Evy Nachtergaele
Functie:
Noodplanning bij het gemeentebestuur Merelbeke (20%) [sinds 2014]
Preventieadviseur GIDPBW gemeentebestuur Merelbeke (40%) [sinds 2014]
​Preventieadviseur GIDPBW OCMW Merelbeke (40%) [sinds 2015]

Opleiding:

Post graduaat in het rampenmanagement [Uantwerpen-Campus Vesta | 2016]

Reageren is niet langer mogelijk.

    Auteurs

    De verschillende bijdrages worden geschreven door het #NIPlab collectief of een relevante gastblogger

    Volg de #NIPlab auteurs via twitter voor Blog updates

    Archief

    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    September 2018
    Januari 2017
    Oktober 2016
    September 2016
    November 2015
    September 2015
    Augustus 2015
    Juni 2015
    Mei 2015
    April 2015
    Maart 2015
    Februari 2015
    Januari 2015

    Categorieën

    Alles
    Methodieken
    Onderzoek
    Samenwerken
    Technologie
    Uitrusting


    Auteursrecht
    
    Alle teksten en beelden op de webpagina's Noodplanning 2.0 vallen onder het auteursrecht.
    Behoudens de uitdrukkelijk bij wet bepaalde uitzonderingen mag niets uit de blog en de webpagina's Noodplanning 2.0 verveelvoudigd, opgeslagen in een automatisch gegevensbestand of openbaar gemaakt worden, op welke wijze ook, zonder uitdrukkelijke voorafgaande en schriftelijke toestemming van de auteurs.

Aangestuurd door Maak uw eigen unieke website met aanpasbare sjablonen.